Vatten, vatten ,vatten......

 
Hej på er❤
 
Johanna kom hem den 31 mars från Göteborg innan påsk. Hon kom hem på Bennys födelsedag till vår glädje. Han fick mössan och en cigarr och vi lagade påsk mat till honom. Johannas ide som föll väl ut!
När helgen kom besökte vi alla tre Erika och hennes familj i Lillån. 
Vi höll oss ute och Gullefjun kom på besök med var sitt påskägg. Visseligen en vecka före påsk, men mormor kunde ju inte låta bli denna tradition. Observera Gullefjuns fina fötter.
På torsdagen fick jag en ny medicin som skulle minska på mitt intag av vatten på natten.Då jag blivit tröttare de sista 5 veckorna av att vara uppe 4-5 ggr per natt..             ( Diabetes indipus)
Läkaren var tydlig med att säga att om jag skulle bli svullen eller få huvudvärk av Minrin skulle jag ta kontakt med medicin. 
Jag började äta den och bad Benny vara mina extra ögon på om jag skulle få biverkningar.
Helgen efter var det påsk. Vi var hemma förutom en tur till Munkhyttansskola. För kaffe på verandan. Det har inte bara varit skola utan och där är Bennys mamma och syskon uppväxta. Bennys morfar var skogsvaktare där under 40 år medans hans mormor Karin skötte om hemmet. Det är alltid lite nostalgi att sitta där och veta att barnen Ruud har sprungit där i trapporna
 I slutet av påskveckan  kände mig jag alltmer trött. .. tänkte det var utmattningen...jag hörde av mig till min läkare Anna på vc och bad att få ta ett hb tidiigare.
(Anna har haft lite koll på mig sedan trettondagshelgen då jag sökte .Symtom kroppen var orkeslös och jag hade då ont i musklerna och jag kände ett pirr i kroppen som var obehagligt.)Mitt hb värde låg bra meddelade läkaren. 
Visst vi hade tagir en fika på lördagen hos våra barnbarn och söndagen städade vi. Jag skulle torka ur och damma fönster. Det var min uppgift. Det var så mycket jag orkade. Man kan ju bli trött av utmattning så jag tänkte det var det var det som var orsaken.ag valde att lägga mig vid  19.30 båda kvällarna jag orkade inte hålla upp kroppen
På tisdagen hade jag ingen kraft alls.. Jag fick med svårighet på mej  mina kläder. Tog mej ut i köket. Satt helt ursjasad vi köksbordet. Min kropp var helt orkeslös och det gjorde ont i mina muskler när jag skulle sätta mig Jag fick ta spjärn mot bordskivan för att inte slå rumpan i stolsitsen.
Jag kände efter nej i huvudet var jag som jag skulle. huvudet.....men det durrade i kroppen så där välbekant som när jag var deprimerad. Jag tänkte det blir bättre om jag tar en promenad..jag tar med mig soporna. Jag satte på mig jackan och mina skor..Jag hörde mig själv pusta. Jag tog hissen och gick ut med soppåsarna...nej jag måste gå in igen.
Jag kände mig besegrad för denna gång och i tankarna började alarmera ..vad är det nu  biskörteln..utmattning...hur ska de bli med mig.Jag började googla för att hitta nån förening som kunde upplysa Det fanns en förening för okända sjukdomar. Jag ringde men det var telefonsvarare...
Det  blev lunch och jag sov en stund. Jag kände mig lite piggare begav mig ur på min runda på en kilometer.
Ja ! Fort gick det inte och vid St Mary vilade jag mig i sällskap vid ett bord och fick lite tröst av Pernilla Gråberg.
Efter en halvtimme gick jag hemåt..
Väl hemma satte jag mig framför köksbänken och började med middag. Som tur var skulle jag laga lättlagad korvstroganoff.
Tankarna snurrade på vad som hänt. Det kändes som om jag tappade all tro på att jag skulle bli bättre.Jag ringde min vän Margita och blev så ledsen när jag berättade att jag inte kände igen mig själv. . 
När Benny kom hem var jag jätteledsen joch förklarade att jag inte orkade göra nånting...han tröstade mig och  sa igår städade ju du..vi satt vid datorn så fint han tröstade mig.
Jag fortsatte och gråta..men hur sks jag klara av ett jobb när jag är så här....
Imorgon tar du kontakt med medcinläkare sa Benny.
Morgonen därpå hade jag skrivit till henne. Kl 8.00  kom ett samtal från henne.
Jag beskrev hur jag mådde och då sa hon det är samma symtom som efter jul..Ja det hade hon rätt.
Du behöver ta ett prov på salterna, ta dej upp till sjukhusetslab.
Kl 13.00 ringde hon och meddelade att jag hade för högt kalcium och blivit kalciumförgiftad.
Minrin tabletten skulle jag sluta med och att jag var uttorkad.
 
Vilken lättnad jag kände. Jag fick ordination att dricka ännu mer vatten för att bli att må bättre. .
På torsdagen hade jag mediyoga men var tvungen att avsluta efter två övningar och åka hem. Jag kan fortfarande säga att jag är i dåligt skick trots att en vecka nästan gått.
Så jag packar mig en frukt och vatten flaska och sätter mig på bron utanför vårt hus. Det är precis så långt jag orkar gå.
Imorgon är det dags för prov på kalcium det blir intressant att få svar på det. Jag har funderat vad det kommer sig att det blivit såhär. Minrin hjälpte till men
 
 
vi båda tillfällena hade det varit storhelg  Jag tror att jag glömmer bort att dricka tillräckligt för då ligger inte focus på mig utan att se till min familj .  Så nu kommer jag att vara mer noga med att dricka även då jag är borta.
 
Ni undrar väl över hur det känns att vara utan otros. Det är luftigt och skönt. Jag väntar på tid hos ortopedtekniker så jag ska få ordning på mina fötter.
Nedan en länk om diabetes- insipidus
 
Vi hörs❤😊
 
 
 
.http://sjukdomarna.se/sjukdom/diabetes-insipidus/
 

Definition

Nefrogen diabetes insipidus är en sjukdom där en defekt i njurarnas tubuli orsakar en person att producera en stor mängd urin. Det beror på att de tubuli som reglerar att vatten kan avlägsnas från kroppen eller återabsorberas är förstörda.

Alternativa namn

Nefrogen diabetes insipidus, Förvärvade nefrogen diabetes insipidus, Medfödda diabetes insipidus.

Orsaker, förekomst och riskfaktorer

Nefrogen diabetes insipidus inträffar när njurtubuli inte svarar på ett ämne i kroppen som kallas antidiuretiskt hormon (ADH), även kallad vasopressin. ADH stimulerar normalt njurarna att göra urinen mer koncentrerad.

Som en följd av felet, släpper njurarna en överdriven mängd vatten i urinen, producerar en stor mängd mycket utspädd urin. Detta gör att du producerar stora mängder urin.

Nefrogen diabetes insipidus är sällsynt. Medfödd diabetes insipidus är närvarande vid födseln på grund av en ärftlig defekt som oftast drabbar män, men kvinnor kan överföra genen till sitt barn.

Oftast utvecklar nefrogen diabetes insipidus på grund av andra orsaker. Detta kallas en förvärvad störning. Faktorer som kan utlösa den förvärvade formen av detta villkor är:

  • Stopp i urinvägarna
  • Höga kalciumnivåer
  • Låga kaliumnivåer
  • Användning av vissa läkemedel (litium, demeclocycline, amfotericin B)

Symptom

Du kan ha intensiv eller okontrollerbar törst och längta efter isvatten. Du kommer att producera stora mängder urin, oftast mer än 3 - 15 liter per dag.

Om du inte dricker tillräckligt med vätska, kan det leda till uttorkning. Symptom kan vara:

  • Torra slemhinnor
  • Torr hud
  • Gropar under ögonen
  • Insjunkna Fontaneller hos spädbarn

Andra symptom som kan uppstå på grund av otillräckliga vätskor är:

Tecken och tester

En fysisk undersökning kan avslöja:

Testning kan avslöja:

  • Hög serum osmolaritet
  • Stor urinproduktion, oavsett hur mycket vätska du dricker
  • Njurar koncentrerar inte urin när personen ges ADH
  • Låg urinosmolaritet
  • Normal eller hög ADH nivåer

Andra tester som kan göras är:

  • Serumnatrium
  • Urin 24 timmars volym
  • Urin koncentrationstest
  • Urin specifik vikt

Behandling

Målet med behandlingen är att kontrollera kroppens vätskenivåer. Patienten får en stor mängd vätskor. Mängden vätska som ges bör ungefär motsvara den mängd urin som produceras.

Om tillståndet orsakas av en viss medicinering, att sluta ta läkemedlet kan förbättra symptom. Sluta aldrig att ta någon medicin utan att först tala med din läkare.

Ett läkemedel som kallas hydroklortiazid kan förbättra symptom. Detta kan användas ensamt eller i kombination med andra läkemedel, inklusive indometacin. Även om detta läkemedel är ett diuretikum (dessa läkemedel används vanligen för att öka urinproduktionen), kan hydroklortiazid i vissa fall faktiskt minska urinproduktionen för personer med nefrogen diabetes insipidus.

Förväntningar (prognos)

Om en person dricker tillräckligt med vätska, har detta villkor ingen betydande effekt på vätske eller elektrolytbalansen i kroppen.

Om personen inte dricker tillräckligt med vätska, kan stor urinproduktion orsaka uttorkning och höga halter av natrium i blodet.

Nefrogen diabetes insipidus som finns vid födseln är en kronisk sjukdom som kräver livslång behandling.

Komplikationer

  • Utvidgning av urinledarna och urinblåsan
  • Högt blod natrium (hypernatremi)
  • Svår dehydrering
  • Shock
 
 

Det går framåt och spiken i foten sitter som den ska!

Hejsan💚
 
 
I fredags var jag till Usö. Jag hade tid hos röntgen och ortoped. Jag togs i emot av en röntgenassisten som  hette Gun. Hej sa hon glatt då kan fotomodellen lägga sig på britsen. Jag blev avslappnad på en gång av hennes sätt att möta mej med humor. Hon började så där jag hjälper dej att få rätt ställning så jag kan röntga skruven hur den ser ut nu.
Jag sa då men ska du inte ta bilder på fotleden. Nja...
ortopeden har inte beställt några såna bild. Jag såg att hon fundera en stund och så lade hon foten tillrätta igen och gick in bakom glaset. När hon kom ut sa jag tog några bilder till så fotleden är med om så du och ortopeden kan titta. Jag var uppåt när gick därifrån vilken härlig kvinna Gun 67 år .
Mot ortoped mottagningen där jag träffade ortopeden Nicole. Hon tittade på bilderna över foten och där de satt skruvarna de var fortfarande som då de inopererades hon var nöjd och visade mig..
Sedan tittade hon på den oläkta fotleden. Hon sa nämen den ser ju nästan läkt ut. Vi tittade tillsammans och klämde och kände så min höger fot var stadig. Jo, sade hon den är är nästan läkt. Jag frågade betyder det att jag inte behöver använda otrosen längre.
Ja, du ska börja ha skor och på vänster en skena som ortopedtekniker ska få tillverka med en sko som passar för att stoppa rotationen av din fot. Jag vill inte operera den nu. Nej,sa ja inte jag heller. Hon sa att arbetsmässigt behöver du ha jobb där du inte behöver belasta dina fötter för mycket.
Känslan när jag gick därifrån var som jag vunnit högsta vinst .När jag kom hem tog jag mig ett glas lättöl och skålade med mig själv
Jag kan inte låta bli att se samband med operationen i april då de avlägsnade två biskörtlar = fotleden har läkt.
 

 
Jag har sen januari två fasta aktiviteter i veckan . Tisdagar då har jag fått möjlighet att få lära mig mediyoga genom allmänpsykiatriska. Jag fick börja där i november ensam med en fysioterapeut.
Genom övningar sitter på en stol och får andas genom näsan och först fyller man nedre delen av magen sedan fyller man upp bröstkorgen för att sedan släppa ut luften sakta. Därefter gör man små rörelser samtidigt som andningen. För mig har mediyogan blivit ett verktyg att använda vid stress och ångest.
 
 
Den andra aktiviten jag har  är att januari att besöka en kooperativ förskola. en gång i veckan under 1.5 timme. Jag ringde och frågade eftersom jag för ca tre årsedan fick frågan av en pedagog som jobbar där. Jag fick skaffa intyg från belastningsregistret och rektorn frågade styrelsen om jag kunde börja. 
Jag fick vänta någon vecka  innan jag fick intyget. Rektorn fick klartecken på bara några dagar.
Jag tränade mig på gitarren och på de sånger jag tidigare sjungit. Det visade sig att mina stämband och gitarrarckorden inte stämde ihop längre.
Så jag fick lägga nån timme varje dag för att få det att stämma. Nåväl intyget kom och jag åkte till kooperativet jag var lite tidig som tur var. När jag skulle svänga in fick jag ett stort stress påslag. Jag fick ingen luft börja hosta och hjärtat krampade. Jag tog mig förbi och ställde mig på en väg högre upp.
Så sa jag högt du ska ju göra nåt roligt och så focuserade jag på att medi andas efter tio minuter hade jag fått tillbaka andning och kunde gå in.
Jag möttes av varma pedagoger och nyfikna barn. Känslan som jag hade innan försvann snart.
Det var underbart att se barnens spontana rörelser och glädjen när de kände igen texterna.Visst var jag spänd och ibland blev tonarten för hög. I kroppen kändes det som jag blivit hel igen.
Jag har nu varit där fem gånger och blivit en del av barnens värld. Pedagogerna är inbjudande och tar emot mig med glädje. Att en gång veckan ha detta att se framemot ger mig stor energi.
Det behövs då jag på grund av fyra nattliga toalettbesök och drickande av vattnet tar mycket av min energi på grund av diabetes indipus.
 

Igår skulle jag ha fått specialröntgen mina en och en halv biskörtlar skulle kunna hittas. Jag fick besked kl .08.00 då de ringde och sa att det radioaktiva ämnet inte kommit till sverige i tid. Så de var tvungna att skjuta mitt besök längre fram. De skulle återkomma när det åter var dags! 
 

Först blev jag besviken..men sedan tog jag på mig mina gamla skor och tog min träningsrunda på en km båda kryckorna var med. Jag hade ju önskat att det bara var att gå som förr men det krävs mycket träning för att nå dit. Jag har sedan i november på egetv initiativ kontakt med fysioterapeut som gett mig övningar för att stärka och återfå balans för mina ben och fötter.
På vägen träffade jag fina Krull ( Marie Jansson) Henne blir man ju  glad av att bara se. Hennes positiva sätt och påhejande gjorde att jag tog backen vid gamla vårdcentralen hur lätt som helst Sen gick jag in på St Mary Kingsgården. Där satt mitt förra arbetslag och åt frukost.
Jag frågade om de såg nåt som saknades. Ja, håret är kort och sedan fick de syn på att otrosen var borta. 
Jag satte mej vi deras bord. De är ett fint gäng med mycket skratt.  
Jag är så glad för alla positiva personer som kommer i min väg.
Ikväll blir det lite påskmat för att överraska Benny på sin födelsedag. Som extra present har vår Johanna kommit på besök.❤
 Hon och Erika hade inköpt denna roliga mössa till sin pappa😃
 
Vi hörs😉👍

RSS 2.0