Höstfärger ger energi !

Hej!
Idag har jag fått lite mer energi,Har under tre dagar mått tjyvens; illamående som om jag varit gravid och jättetrött.
 
Nu har jag börjat arbetsträna 1.5 timme två gånger på min gamla arbetsplats.Det är myket stimulerande att få träffa barnen och de vuxna. Det är även bra för min självkänsla jag ser att jag fortfarande
kan och har känsla för mitt jobb som förskollärare.
  
Jag cyklade dit och på vägen hem såg jag dessa vackra höstbilderna .Ville dela med er så även ni kan se det vackra som finns här och nu ,bara man stannar till en liten stund .
Vet att han sjunger om våren , men detstämde in på min känsla !
Kram Marie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gott,gott igott gott!


Under sommaren har det blivit en del fika med olika utflyksmål med mycket gott fika.
 

Här åks det båt i Hjälmare kanal!
 
 
I Varberg åkte vi till Öströ fårfarm. Där är så mysigt du köper kaffe och kaffebröd som de lägger ner i en korg med rödrutig duk. Att sedan få sitta under de stora Bokarna och njuta i solen i den fina miljön är helt undebart, i trädgården finns två fina butiker att besöka.
Ewelina, Johanna och Benny!
 
I slutet av juli besökte vi det vackra Vadstena. Här har som sed att gå och fika på Gamla Konditoriet. Mysig miljö och mycket gott i disken att välja mellan.

Jag och Johanna
i augusti tog jag och mor en sväng till Nora . De hade kakbuffe och att sitta där nere vid sjön förlängde sommaren ytterligare. Jag var dock lite långsam med ätande så 3-4 kajor försåg sig snabbt med kafferbrödet på min assiett.

Min mamma
Senast det nu blev fika var på plantmarknaden nu i September kakbuffe med två fina kompisar. Mycket gott att fika på i trevligt sällskap. Kan rekommendera detta de har kakbuffe hela september ut.

Ellen och Anka
 
Kram på Er!

Äntligen Fredag!

Den här veckan har varit en lång väntan på att det skulle bli onsdag 15.00.
Då skulle ha jag träff med läkare, försäkringskassan, min rektor och en person från personal avdelningen. Jag hade med mig huvudskyddsombudet som stöd för mig. Det ska ni veta att det behövs verkligen. Jag har under minst en vecka gått med oro och ont i magen och haft olika träffar under nattetid i drömmen.
 
Förra träffen  i januari var fruktansvärt arbetsam.
Jag var då mycket sjuk och min arbetsgivare hade tipsat lediga tjänster som jag skulle kunna söka trots att jag var sjukskriven för utmattning/depression. Jag anade ugglor i mossen så jag bad att lärarförbundet skulle följa med som stöd för mig till träffen i Januari .
Under denna period kunde jag i princip klä på mig, äta lite frukost och fick tvinga mig att ta en promenad för att hitta sinnesro. Under den träffen ville personalavdelningen och min rektor övertala mig om att byta arbetsplats. Jag stod på mig och som tur var hade jag en bra person från försäkringskassan som avslutade mötet och faktiskt stod på min sida vilken tur!!
 
Innan det här mötet har jag träffat huvudskyddsombudet för några veckor sedan. Jag fick delge henne vad som skett på min arbetsplats under flera år och vad som är den största orsaken till min sjukskrivning. Hon och jag tog beslut om att inte gå vidare med det som hänt eftersom den person det handlar om inte är någon ide att försöka påverka, men att arbetsmiljön inte varit det den skulle ha varit konstaterades och att inte problemet låg hos mig eller mitt arbetslag som jag många gånger fått mig  tillsagt. Då jag signalerat muntligt och skriftligt runt arbetssituationen.. 
Det som var skönt med denna avlastning var att jag fick berätta vad som hänt mig för någon utomstående men som ändå hade stor fölrståelse för vad jag varit med om. Jag lämnade det som hänt i mitt arbete hos henne i pappersform och när jag klev ut därifrån, kändes det som jag startat min väg tillbaka i från utmattningens orsaker och orättvisa tankar gentemot mig som förskollärare och mitt yrkeskunnande.
 
Nu var kl 15.00 alla hade dykt upp utom min rektor. Jag tog tillfället att akt och frågade varför personalavdelningen deltog eftersom jag på det tidigare mötet inte fick veta.Hon förklarade att det var för att hon kunde lagarna och var insatt i rehabilitering just inom förvaltningen för Barn och utbildning. Jag kunde också ställa frågan till henne varför inte hon tagit kontakt med mig innan den träffen.( Jag har tyckt att den personen ifråga inte skulle ha varit på dessa möten då hon och jag känt varandra sen tex en kurs vi gått på och möts i affären då och då inne på gatan Lindesberg. För mig har det känt svårt och jag hade nog önskat att någon som inte känt mig kommit från personalavdelningen. Eftersom man på dessa möten talar om mig och mina sjukdomsbesvär.)
 
Min rektor dök inte upp men vi hade mötet. Det blev ett bra möte där jag tyckte att det fördes en god kommunikation. Jag kunde också få lyfta bladet från munnen och berätta hur det känns att bli utmattad och tex inte bli kontaktad av sina arbetskamrater. Det hade bara behövts ett kort då och då" vi tänker på dej Marie". Som tur var hade jag en olydig arbetskamrat som tog kontakt trots min sjukdom.
Jag kunde också förmedla att bara för att man blir utmattad tappar man inte sin personlighet och att det är viktigt att tala eller skriva till berörd person om hur den vill bemötas.
Resultatet av mötet är att jag nu är helt sjukskriven fram till 10 december och att jag under denna period successivt ska inskolas långsamt på min gamla avdelning. Detta var dock ej något självklart på mötet och ifrågasattes starkt utav personalavdelningen som tur stödde mig försäkringskassan, skyddsombudet, läkaren åter igen.Som tur är har jag en fin familj, en kurator, en läkare, en sjukgymnast, ett skyddsombud och en några mycket fina vänner som står bakom mej !
Nu ser jag fram emot att få åter få möta barnen och mitt fina arbetslag redan nästa vecka. Vaknade idag med energi och här ser ni resultatet dessutom orkade jag skriva på min blogg. Ja det blev lång skrivning men även detta är viktig för mitt tillfrisknande.
 
I morse vaknade jag upp med ny energi det resulterade i lite gott matbröd!
 
Kram till er!
 
 
 
 

Två flugor på smällen.

Har varit ute på promenad i skogen för att leta svamp under tiden jag går där kommer det till mig att jag även får energi av att vara i skogen. Minns då en anekdot i från min tid på tallbackensförskola som min kollega delade med sig i personalrummet. Hon hade en invandrare som gjorde praktik och han hade börjat utforska svenskan och alla ord språk som vi har i Sverige. Så han säger till min kollega du Kristina  "nu gör vi två flugor på smällen". Det var vad jag gjorde i skogen också. Hittade svamp och fick ladda energi i min trötta kropp.
 
Kram till er!
 
 
 

Lite smått och gott!

Har precis varit ut på min promenad, det var länge sedan nu.Det är skön luft så här på hösten så även fast promenaden kändes lång , känns det skönt nu efteråt.
Är just nu inne i ett skov av utmattningen. trött i kroppen, ont i magen och illamående, behov av mycket vila.
Att leva med utmattning är inte alltid lätt det handlar hela tiden om att hitta jämnvikt mellan göra och vila. Jag har just läst en bra bok bra bok Drunkna inte i dina känslor
Den beskriver en människotyp som heter stark/sköring. Det som står i boken är mycket tänkvärt och för mig så blev det en "aha" upplevelse i det författarna skriver.
 
"Tänk på dej själv som en krukväxt med speciella odlingskrav. Du kanske inte ska ha en slatt vatten varje dag som dina grannar på fönsterkarmen. Du kanske inte ska stå i direkt solljus som dina vänner älskar, kort sagt börja anpassa livet efter dej själv och inte tvärtom." 
 
En annan bra sak som stod var det här och det passar in direkt på mig,
 
Flytta lådan
En stark/sköning behöver öva på att lugnt flytta tillbaka saker där de hör hemma. Att inte låta sig invaderas av andras krav, känslor, signaler, sorger och  önskningar. Ett råd som gäller diskussionsteknik kan tillämpas på allt möjligt. Se det som du och den andre diskuterar eller förhandlar om en låda. Lådan står mitt i melllan er. På neutral mark så att säga. Det är något ni har gemensamt. När du märker att den andra plötsligt skjutit över lådan på ditt område(typ:du känner att den andre lyckats få dej att tycka allt är ditt ansvar så tar du bara lådan och flyttar lugnt tillbaka den i mitten , där den hör hemma. Du behöver inte anklaga någon, inte skrika, inte kasta lådan på den andre utan bara lugnt och sansat ställa tillbaka den där i mitten. den är inte ditt ansvar. Du flyttar lugnt ut den om någon försöker fösa över den på ditt område.
 

 
 
 
 
För resten vill vissa hur bra min fotovägg blev och snacka om fynd det lilla skåpet nedsatt från 1500 kr till 500 kr kunde inte låta bli, ibland ska man ha tur.
 
 
Ha det nu så gott Kram Marie

RSS 2.0